Boedapest vaar wel.


Het is maar goed dat de winkels vroeg open zijn. Hier in Hongarije kan je voor zevenen je boodschappen in je mandje hebben. Dat bied ons weer ruimte om op tijd te vertrekken.
De dag hiervoor hadden we al 5 jerrycans diesel kunnen scoren. Nog even water tanken voor vertrek, en zo vertrokken we 8 uur uit de haven. Nog even gedag zeggen tegen onze Duitse vrienden Christoph en zijn dochters, die wij s’avonds weer op de hoogte brachten van onze nieuwe haven.
Nogmaals varend langs het Margaretha eiland, onder al de bruggen door,en langs alle monumentale gebouwen, nemen we met pijn in het hart, afscheid van Boedapest , en haar aardige bewoners.
Na 15 km stad en havens kwamen we in rustig vaarwater. Tegen liggers werden zeldzaam, oplopers nagenoeg uitgesloten .
Opvallend na Boedapest , was het slecht onderhoud van het Signi systeem.(betonning en markeringen voor Europese binnenwateren) .Ruim de helft van de aangegeven markeringen op kaart, waren verdwenen . Of het oude ijzer bracht veel geld op, of men hoopte lokaal op een klusje, na een aanvaring met een strekdam, of de lokale overheid heeft gewoon geen geld beschikbaar voor beter onderhoud aan vaarweg markering, voor die paar schepen die langs varen.
Ik schat zo in, dat 90% van de schepen die hier varen ,minimaal onze vaarweg apparatuur hebben.
Wij zien op onze display, tonnen die er niet liggen, en volgen onszelf op scherm, zodat we de juiste route varen, die werkelijk van links naar rechts gaat.
Het aantal haventjes is niet ruim aanwezig. Wij hebben dan ook echt een planning gemaakt , in welke haven we kunnen gaan liggen. Gelukkig zie je steeds meer pontons langs de Donau, die vaak bij een restaurant liggen. Zo een ponton is een uitnodiging om aan te schuiven. Zo ook bij het haventje waar wij plaats genomen hadden in Kisapostag. De lange steiger lag in een zijarm van de Donau, en bood goede beschutting tegen de sterke stroom van de rivier. De vogeltjes floten er vrolijk op los, en zo lagen wij als enige passant heerlijk rustig.
Het diner werd genuttigd in het restaurant. We gingen voor Hongaarse goulash van draadjes vlees, en een andere goulash van iets onbekends .
Voor totaal 19 euro , incl.4 halve liters bier, hadden we weer gegeten. We waren een van de weinige gasten. T’is maar goed dat het liggeld goed betaald moest worden, anders hadden ze helemaal een slechte dag gehad.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.