Gent- Terneuzen.


45 kilometer en 2 sluizen.

Wat was dit een mooie plek in Gent. Jachthaven “De Lindelei”is zeker een haven om verblijven. Rustig en toch in het centrum van de stad. Ook hier heb je een grote groep overwinterraars die langzaam binnen druppelen, als het passanten seizoen voorbij is. Na minder dan 100 meter lopen begint het centrum. Ik was nog nooit in Gent geweest. Ik stond versteld van de gebouwen , de bruggen en de straatjes. Wat zeker opviel waren de enorme aantal eetgelegenheden. Je komt hier niets tekort.

GEnt is een schitterende oude stad
toeristen varen vanuit het centrum een rondje door de grachten
Veel oude gebouwen zijn ingericht als restaurant of hotel.

We liepen langs de waterkant verder het centrum in. Deze stad heeft een rijk verleden. Veel studenten wonen hier en volgen een opleiding. De universiteit was ook gevestigd is een volgens ons oude fabriek, die omgebouwd was. Groepen jeugd , liepen door de stad , gingen een boottochtje doen, en volgde hun leraar in de tocht door het oude centrum. Een meisje op de fiets in een kort rokje probeerde onopvallend af te stappen. Maar dat valt dan niet mee,  als het een heren fiets is. In deze stad wordt ook ontzettend veel hardgelopen. Om 7 uur kwam de één na de ander langs getippeld. De een in draf, en de ander in slakke gang. Maar de intentie  is in beide gevallen goed. Bewegen.

Daar onze route kort was vandaag, was een wandeltocht door de stad ingepland, omdat we er nu toch zijn. Hier gaan we nog een keer naar terug. Om 11 uur was een mooie tijd voor ons vervolg van de tour. Het weer was weer goed . De tent open, en genieten van de omgeving. Via de Ringvaart bij Evergem door de sluis. Een opduwer, duwde zich nog even voor. De sluis was groot genoeg om alle schepen in 1 keer te schutten. Op het kanaal bleef ik achter een binnenvaarder hangen. Hij ging niet hard , maar ook niet zo zacht dat ik perse voor moest. Dit bleef zo tot na de schutting in Terneuzen.

De grenspaal van Nederland met Belgie langs het kanaal van Gent naar Terneuzen

Het kanaal van Gent naar Terneuzen heeft een Belgisch deel en een Nederlands deel. Het Belgische deel is vooral gefocust ten noorden van Gent en het Nederlandse havengebied meer ten zuiden van Terneuzen. Het is geen mooi kanaal. Veel overslag van bulk goederen , zoals stenen, steenkool, zand en houtsnippers. Container overslag en oliën en gas. De voorraad steenkolen zijn enorm. Allemaal om de energie centrales aan de praat te houden. Ik telde zomaar 12 bakken van 5000 ton kolen in opslag. En dan nog wat er op de kant opgeslagen ligt. Een koude winter zal de voorraad doen slinken. De voorraad ziet groot genoeg, maar het kan ontzettend hard gaan, als het echt koud wordt, en dan hebben we de Groningers weer hard nodig. Er is niets boven Groningen.  

We waren om half vier in Terneuzen. Terneuzen heeft 3 sluizen . De Oostsluis wordt gebruikt voor de binnenvaart en de sport. De Westsluis en de Middensluis voor de zeeschepen. Wij mochten met de tweede schutting om 17.00 uur meedoen. Je moet je aanmelden, met de scheepsnaam, lengte en breedte , afkomst en bestemming. Voor de vrachtvaart ook de lading. Gevaarlijke stoffen krijgen vast een aparte behandeling. Je meld je aan via kanaal 69, en daarna gaat de hele afhandeling via kanaal 18. De sluiswachter roept de schepen op die naar binnen mogen en waar ze moeten gaan liggen. Als eerst aan stuurboord , of als vierde aan bakboord, zoals wij. Communicatie is erg belangrijk in deze. Constant uitluisteren en de instructies volgen. Ook de binnen komende schepen worden erop geattendeerd dat er nog twee jachtjes uit kwamen. Altijd spannend, maar goed dat het goed geregeld wordt. Schepen die na ons kwamen moesten tot 22.00 uur wachten voor er weer geschut werd. Dit heeft te maken, dat het zeewater niveau hoger staat dan het binnen water niveau. Er zou dan teveel zoutwater naar binnen stromen.

Een enorme voorraad met steenkolen op de kant en in bulkschepen
Iedere 10 minuten vaart er een zeeschip langs
Een mooie nieuwe haven , maar de schepen leggen een stevige hekgolf in de haven.

In de veerhaven van Terneuzen zochten we een plekje. Er was een nieuwe haven gebouwd. De oude haven, dat altijd enorm stonk bij laagwater, was compleet vervangen door een schitterende moderne jachthaven, met mooie toiletten en douche cabines en voor het eerst goede internet. De havenmeester hielp ons met het aanmeren en adviseerde zover mogelijk naar achteren te gaan, omdat de golven van de passerende zeeschepen die op Antwerpen varen, behoorlijk storend konden zijn. En dat hebben geweten. Op een gegeven moment dacht ik, dat ik midden in de nacht uit bed zou rollen.  Op dit drukke stukje watersnelweg, komt gewoon iedere 10 minuten een zeeboot langs. Ongelooflijk wat een transport. En dat allemaal ten gunste van de consument. Jij en ik.  


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.