De wijngaard en de wijngaardenier


Vandaag krijgen we bezoek van Henk en Leonie. We hebben afgesproken in Mareuil sur Ay. Het begin van de champagne streek.
Op zondag gaan de sluizen pas om negen uur in werking. Zo lagen wij dus om 9 uur voor de eerste sluis .
De sluiswachter was aanwezig voor de administratie, en om het licht voor ons op groen te zetten.
Voor vandaag stonden er 5 sluizen en 28 kilometer op het programma .
We waren goed en wel door de eerste sluis, toen we in de verte een Belgische spits zagen varen, met gerst voor Bavaria in Lieshout.
Toen we vlak achter hem zaten, gaf hij mij de ruimte ,hem voorbij te lopen. Dit deden we, en zo lagen we weer snel in de volgende sluis. Annemieke hielp mee, snel te schutten, door leunend aan de rode alarm hendel, de sluis met de blauwe handel, te activeren. De gevolgen moge duidelijk zijn. De hele sluis ging op alarm, en zo lagen we drie kwartier, ipv 10 minuten in de sluis, omdat er iemand van VNF de sluis eerst moest komen ontgrendelen. Annemieke, zal je dat nooit meer doen!
Na ruim 4,5 uur varen en schutten lagen we aan in Mareuil sur Ay. Het was hier druk met bootjes. Ook de scherp steven ,Zwaantje uit Wormerveer, lag hier in het rijtje. Onder Nederlandse vlag, met Franse eigenaar. Iets wat vaak voorkomt, om kosten besparende reden.
Dit dorp Mareuil-sur-ay, leeft van de champagne.
In dit dorpje heb je meer dan 20 champagne producenten en champagne huizen.
‘ Visite notre cave’, was nu niet aan de orde.
Ondanks dat het zondag was, werd er volop gewerkt, om de geoogste druiven tot sap te verwerken. Bussen met werknemers uit diverse landen, hadden zich als seizoensarbeider aangemeld, om de druiven op de velden te oogsten.
Om half vijf kwamen Leonie en Henk aangewandeld.
Hun TomTom had hun rechtstreeks naar de boot geleid. Het was fijn hun na een half jaar weer te kunnen ontmoeten. Daar moest op gedronken worden.
We wandelde naar de champagne velden , om de oogst te beoordelen. De druiven waren zoet, en het product zag er goed uit. Dit beloofd een goed wijn jaar te worden.
Het diner was gepland in het restaurant op het plein.
Toch kozen we voor de pizza kar, en aten we aan boord.
Het was een lange avond voor we een beetje bijgepraat waren.

20131002-223548.jpg


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.