49 km en 1 sluis.
3 oktober 2023
De wind giert door de haven. De vallen van de zeilschepen klapperen tegen de masten. Het is ander weer dan we gewend waren. We winsten al dat er verandering zou plaats vinden. Het tij zou om 12 uur op zijn laagste punt zijn. De stroom loopt een uur achter het hoogwater of laagwater moment aan. Zo vertrokken we van vandaag pas om 1 uur. Tegen stroom in roeien is geen optie, Je gaat met stroom mee soms dubbel zo hard.
Een heel badlokaal voor mij alleen. Brand schoon. Warm water, en nog veel ook. Ze hebben het goed voor elkaar bij Jachthaven Terneuzen BV. We kwamen beiden schoon voor de dag. Voor het vertrek nog een troosteloos ommetje door Terneuzen gemaakt. De volgende regenbui diende zich aan, en schuilen had geen zin. Wat is Terneuzen een aparte stad. Een stad zonder franje. Terneuzen heeft zeker niet geprofiteerd in de middeleeuwen, van de rijkdom van het VOC. Het was een arm vissersdorp, ver weg van de grote steden. Het kanaal Terneuzen naar Gent heeft voor vele inwoners voor werk gezorgd. Maar voor Jus, charme en rijkdom moet je hier niet wezen.
Om half een ging ik afscheid nemen van de havenmeester. Hij adviseerde me toch nog een half uurtje te wachten met vertrekken. Hoe later je gaat, hoe meer profijt je van de stroom heb. Dat wist ik ook wel. Daar heb je de formele 1,2,3,3,2,1 voor. Een korte uitleg. Een getij wisselt iedere 6 uur. Eigenlijk bijna om de 25 uur twee keer op en neer. Neem voor ieder getal een uur. Het getal geeft de verhouding aan van de stijging van het water. Stel; De verhoging van het water is totaal 2,40 meter. Dan krijg je de volgende verhouding in centimeters . 20-40-60-60-40-20. Of ter wel. In uur 1 stijgt het water 20 cm , in uur twee 40 cm etc. Zo kan je redelijk voorspellen hoe het verloop van een stijging is. Uiteraard was het afgelopen zondag weer anders. Toen was het spring tij, maar de formule blijft hetzelfde.
We gingen dus om 13.00 , een uur na laagwater Terneuzen weg. Wind mee, en nog steeds stroom tegen. Daar krijg je hoge golven van , maar voor ons geen probleem want ze kwamen van achteren . Ik voer net onder de groene betonning naar Hansweert. We hadden de stabilisator aan staan. Heerlijk, wat geef dat een rust aan boord, vooral als de wind een beetje van zijn zij komt. Opletten geblazen. Ik werd zomaar ingelopen door drie van die oceaan reuzen, die gewoon de dubbele snelheid lopen van ons. Ter hoogte van Ossenisse, moet je contact opnemen met het meldstation Hansweert. Zij loodsen jou, door dit drukke stukje waterweg, om daarna geschut te worden naar de OosterSchelde. Het verliep allemaal perfect. Zelfs na aanmelding bij de sluis, konden we gelijk met de volgende schutting mee, naar het “kanaal door Zuid Beveland”.



Negen km over een strak kanaal, waarna je bij Wemeldinge de Oosterschelde op gaat. Dan oppassen om netjes de betonning te volgen. Bij laag water kan zo vast komen te zitten. Dan rustig wachten tot het water weer stijgt en kan je weer verder. We voeren tussen de zandplaten door richting Zierikzee. Onder de Zeeland brug door. Ik kreeg door vrouwlief net op tijd de tip, dat er maar twee doorgangen beschikbaar waren. Ik had anders gewoon een leuke doorgang genomen die het best zou passen. Vlak voor de ingang naar Zierikzee werd ik nog verrast door een strekdam onder water, we gingen er ruim omheen, maar zo zie je maar weer. Blijven oppassen.


In Zierikzee was het even zoeken, maar de gemeente had voor ons een geweldige steiger beschikbaar gesteld , met water en stroom en je kon gewoon via een qr code betalen. Een rondje Zierikzee is altijd leuk. Jammer dat het al begon te schemeren. Ook hier veel historie , en veel eet en drinktentjes. Een leuke plaats om naar toe te gaan.